Σκέψου πριν επιλέξεις φωτογράφο γάμου…

5 πράγματα να σκεφτείς πριν διαλέξεις φωτογράφο για το γάμο σου

Είπες το yes i do. Συγχαρητήρια, μόλις αποφάσισες να ανοίξεις ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου. Οι επιλογές για το πως επισημοποιείς αυτή σου την απόφαση πολλές. Εκκλησία, Δημαρχείο, βουνό, θάλασσα, πόλη, χωριό δεν έχει σημασία. Στην περίπτωση που επιλέξεις κα΄ποιου είδους ανοιχτή ή κλειστή εκδήλωση με πολλούς ή λίγους καλεσμένους, με ή χωρίς θρησκευτικό χαρακτήρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να θελήσεις έναν ή μια φωτογράφο για την ημέρα. Φωτογράφος. Ο άνθρωπος υπεύθυνος για την τεκμηρίωση των αναμνήσεων του δικού σου #bestdayever. Ο άνθρωπος που θα σου παραδόσει τις εικόνες στις οποίες θα μπορείς να ανατρέχεις για χρόνια και χρόνια. Είναι μια σημαντική απόφαση, αναμφίβολα. Δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις;

Να πέντε πραγματάκια που θα μπορούσες να βάλεις κάτω…

Όρισε το budget σου.

Μέχρι πού σε παίρνει οικονομικά; Η ποιοτική φωτογραφία γάμου δεν είναι κάτι που πρέπει να τσιγκουνευτείς. Από την άλλη, μπορεί η ιδέα να ξοδέψεις μια μικρή περιουσία σε φωτογραφίες (και βίντεο) να μην σου ακούγεται ιδιαίτερα ελκυστική. Συχνά, η φωτογραφία και η βιντεοσκόπηση αποτελούν ένα σοβαρό μέρος του συνολικού προϋπολογισμού σε ένα γάμο. Θα ακούσεις για χρεώσεις από 600€ μέχρι και πολύ πάνω απο 6.000€ και θα αναρωτιέσαι… “τί φάση;”.

Η φάση είναι οτι ο χώρος της φωτογραφίας γάμου και της φωτογραφίας γενικά είναι τόσο ανοιχτός, που ο καθένας λέει και πράττει κατα το δοκούν. Κοινώς όπως ο ίδιος πιστεύει ότι αξίζουν οι υπηρεσίες και ο χρόνος του. Σε αυτό συμβάλλει η εμπειρία του καλλιτέχνη σίγουρα, αλλά κυρίως το marketing στο οποίο έχει επενδύσει. Ναι καλά άκουσες.


Αυτό που θα σε κάνει στο τέλος να πάρεις την τελική σου απόφαση, είναι ο τρόπος με τον οποίο σου λάνσαρε ένας φωτογράφος την “προσφορα πακέτο”…


..και ο “τρόπος” έχει να κάνει κατα 80% στην είκονα του ίδιου του φωτογράφου και κατα μόλις 20% στην εικόνα του έργου του. Θυμίζει λίγο σε αναλογία τις χρωματιστές, μα άχρηστες χάντρες που έδιναν, οι πρώτοι άποικοι του Νέου Κόσμου στους ιθαγενείς, σε αντάλλαγμα πολύτιμους λίθους τεράστιας αξίας. Τώρα βάλε στη θέση των ιθαγενών εσένα και στη θέση του Άγγλου αποίκου τον φωτογράφο με το δυνατό marketing. Δεν σου άρεσε αυτός ο παραλληλισμός, το ξέρω. Ούτε και εμένα. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να δίνεις βάση στο έργο ενός φωτογράφου πάνω από όλα, αλλά δυστυχώς αυτό τις περισσότερες φορές δεν γίνεται και ας νομίζουμε οτι γίνεται. Θα το αναλύσω σε επόμενο άρθρο.

Πίσω στο budget τώρα. Ένας εύκολος τρόπος να περιορίσεις τα μπερδέματα στο κεφάλι σου, είναι απλά να θέσεις ένα ποσοστό “απο-μέχρι” των χρημάτων που θα διέθετες ευχαρίστως για μια υπηρεσία όπως η φωτογραφία ή/και το βίντεο. Το ποσό αυτό θα καθορίσει σημαντικά τις επόμενες κινήσεις και φυσικά την τελική σου επιλογή. Η προσδοκίες σου θα πρέπει να είναι ανάλογες του ποσού. Μην περιμένεις το ίδιο επίπεδο ποιότητας από μια προσφορά 300€, με μια των 1500€ ή των 3500€. Να είσαι ρεαλιστής όσον αφορά τα ποσά.

Πώς να διαλέξεις φωτογράφο γάμου

Αποφάσισε ποιο στυλ σε εκφράζει.

Η φωτογραφία, όπως κάθε μορφή τέχνης, μπορεί να διαφέρει πάρα πολύ από καλλιτέχνη σε καλλιτέχνη. Εναπόκειται σε εσένα και την/τον σύντροφό σου να αποφασίσετε ποιο στυλ και προσέγγιση φωτογραφίας (και βίντεο) σας αρέσει περισσότερο.

Σου αρέσει η Lifestyle φωτογραφία; Κανένα πρόβλημα. Αυτές οι φωτογραφίες τείνουν να έχουν πιο θαμπά χρώματα, λιγότερη αντίθεση, περισσότερη φωτεινότητα και κάποια φίλτρα. Πόζες τύπου «νεκρή φύση», σε δραματικά τοπία, πέπλα να ανεμίζουν. Μια χαρά. Πολλοί φωτογράφοι θα σου το παρουσιάσουν και με τον όρο “fine art”. Μη ξεγελαστείς. Είναι το marketing που μιλάει. Αν κάνεις μια αναζήτηση θα δεις τι πραγματικά είναι η “fine art” φωτογραφία και κυρίως τι δεν είναι, δηλαδή γάμου. Είτε Lifestyle, είτε Fine Art στο σύνολό της πρόκειται για ένα παροδοσιακά στημένο είδος φωτογραφίας, το οποίο πασπαλίζεται με λίγο απόλα. Όταν λέω στημένο εννοώ, προσχεδιασμένο να καλύψει πολύ συγκεκριμένα πράγματα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Πρόσθεσε και την εσάνς από Lifestyle, Editorial, Fashion, Fine Art και έχεις(;) ένα πολύ ωραίο μείγμα.

Ναι…

Ίσως.

Τί να σας πω.

Μια ακόμη πρόταση ορισμένων φωτογράφων γάμου είναι η χρήση φιλμ. Το κλασσικό 35αρι φιλμ που ήταν διαδεδομένο πριν τον ερχομό της ψηφιακής τεχνολογίας. Το φιλμ θα σου πουν ότι αντέχει στο χρόνο, δίνει μια ξεχωριστή χροιά και αναδυκνύει περισσότερο την εικόνα… Αν και το φιλμ όντως έχει μια άλλη προσέγγιση, η χρήση του στον γάμο αποτελεί άλλο ένα μαρκετίστικο εργαλείο αναφερόμενο κυρίως σε υψηλού προϋπολογισμού πελάτες. Αν αναζητήσεις το σχετικό κόστος θα καταλάβεις γιατί.

Φωτογραφία Ντοκουμέντου στο γάμο. Φτάσαμε και στα δικά μας. Αυτό το είδος φωτογραφικής προσέγγισης βρίσκεται στον αντίποδα του Lifestyle/Editorial. Πρόκειται για μια φυσική προσέγγιση που έχει σαν σκοπό την καταγραφή ανθρώπων και γεγονότων αβίαστα, χωρίς προσχεδιασμό και σκηνοθεσία. Ένα είδους φωτορεπορτάζ με δομή ιστορίας (αρχή, μέση, τέλος). Στόχος δεν είναι η “τέλεια” λήψη. Για ένα φωτογράφο που κάνει Ντοκουμέντο το τέλειο είναι το μη τέλειο. Το ατελές. Σε ένα γάμο (όπως και στη ζωή) οι άνθρωποι πολλές φορές κρύβονται πίσω από τα ωραία τους ρούχα και τις επιτηδευμένες συμπεριφορές. Υπάρχουν όμως φορές που χωρίς να το θέλουν “αποκαλύπτονται”. ΑΥΤΕΣ οι στιγμές είναι και οι πιο δυνατές. Αυτές τις στιγμές αναζητά ε΄νας φωτογράφος ή ένας κινηματογραφιστής που κάνει Ντοκουμέντο.

Πολλοί φωτογράφοι lifestyle θα σου πουν ότι το Ντοκουμέντο δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Ότι είναι κάτι εύκολο. Θα σου πουν “Εμείς θα σας κάνουμε και φωτορεπορτάζ. Σε εμάς θα έχετε τα καλά και των δύο κόσμων… όλα σε ένα! Στημένο και φυσικό, τί το καλύτερο;”. Αργότερα όταν θα δεις το τελικό υλικό θα αναρωτιέσαι γιατί κοιτάς επαναλαμβανόμενες εικόνες χωρίς περιεχόμενο…

Όπως και να έχει, η φωτογραφία είναι υποκειμενική. Το στυλ που θα επιλέξεις θα το βρείς σε εικόνες που σε αντιπροσωπεύουν. Στις εικόνες που σου δημιουργούν κάποιου είδους αντίδραση ή σύνδεση.

Αφιέρωσε χρόνο και κάνε έρευνα.

Ψάξε στο διαδίκτυο. Googlαρε. Αν αναζητάς κάτι ιδιαίτερο, μη τσεκάρεις αποκλειστικά αυτούς που θα βρείς στη πρώτη σελίδα. Γιατί; Διότι οι πρώτες σελίδες αποτελούνται συνήθως αποκλειστικά από τις “εμπορικές” επιλογές, για τις οποίες έχουν προ-αποφασίσει οι αλγόριθμοι. Όχι απαραίτητα ποιοτικές δηλαδή. Για τον λόγο αυτό τσέκαρε μέχρι και την 10η σελιδα! Ναι, καλά άκουσες. Θα εκπλάγείς με τα πράγματα που θα ανακαλύψεις μετά την 3-4η σελίδα των αποτελεσμάτων.

Μπές στο Google Maps. Κάνε και εκεί απ’ευθείας αναζήτηση με λέξεις κλειδιά. Διάβασε τις κριτικές. Αν δεις επαναλαμβανόμενα generic σχόλια, συνήθως θα παρατηρήσεις ΄ότι συνοδεύονται και από generic και επαναλαμβανόμενο φωτογραφικό έργο. Όλοι μια γραμμή παραγωγής ένα πράγμα.

Συνήθως τα στούντιο που παράγουν ιδιαίτερο έργο, χαίρουν και ιδιαίτερων σχολίων. Θα το καταλάβεις μόλις τα δεις…

Πάρε γνώμες από φίλους. Το γνωστό από στόμα σε στόμα. Αυτή η μέθοδος έχει το πλεονέκτημα ότι έχεις άμεσα κάτι χειροπιαστό. Έχεις πρόσβαση στο υλικό και την προσωπική άποψη ενός δικού σου ανθρώπου.

Απέφυγε να στηριχθείς αποκλειστικά στα social. Instagram, Facebook, TikTok. Μπορεί οι πλατφόρμες αυτές να σου δίνουν “εύκολη” πρόσβαση σε εικόνες, αλλά θυμίσου πως αυτές δουλεύουν με την λογική των αλγορίθμων όπως και η Google. Θα σου λανσάρουν απλά ότι πουλάει (για αυτές). Στην περίπτωση που δεν σε αφόρα το fast-food αλλά μια πιο υγιεινή διατροφή δοκίμασε τους άλλους τρόπους.

Και έφτασες σε 3-4 φωτογράφους. Τσεκάρεις τις σελίδες τους, ξεχωριστά. Όχι τα social τους. Τις ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ τους. Ιδανικά χρησιμοποίησε κάτι με μεγάλη οθόνη. Smart TV, σταθερό υπολογιστή, laptop έστω ένα tablet. Επ ουδενί μη χρησιμοποιήσεις το κινητό σου. Πρέπει να σου πω το γιατί;

Πάρε τηλέφωνο και κλείσε ραντεβού. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μπεις μέσα στην “φαση” ενός δημιουργού από το να τον συναντήσεις δια ζώσης. Μίλα μαζί του. Άκου πως σου μιλάει και εκείνος, τί σου λέει; Σου κάνει κλικ; Σε πείθει;

Μπορείς να τον εμπιστευτείς; Να τον βάλεις στο σπίτι σου; Να κάνεις παρέα μαζί του;

Ζήτα του περισσότερα και ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ δείγματα. Φωτογραφίες, βίντεο, τυπώματα, άλμπουμ. Κάντου ερωτήσεις. Όσες θέλεις εσύ. Έχει διάθεση να σου αφιερώσει χρόνο; Μάθε για τις προσφορές του. Μάθε για εξτρά ή custom υπηρεσίες που θα ήθελες εσύ να διαμορφώσεις. Θα ήθελες καλύτερη τιμη; Ζήτα το.

Στην περίπτωση που ζεις μακρυά από την έδρα του φωτογράφου, μπορείς να κάνεις σχεδόν όλα τα παραπάνω μέσα από video calls. Η επικοινωνία σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη.

Μόλις είσαι έτοιμος διαβάζεις προσεκτικά το συμφωνητικό, υπογράφεις και είσαι έτοιμος! Πρέπει να υπογράψω συμφωνητικό; Ναι. Είναι ο καλύτερος τρόπος να ασφαλίσεις τα χρήματα που θα δώσεις και τις υπηρεσίες που θα λάβεις. Φρόντισε να είναι σφραγισμένο και υπογεγραμμένο από τον φωτογράφο.

Σκέψου διπλά όταν ένας φωτογράφος δεν σου προσφέρει αυτή τη δυνατότητα…

Έχε ξεκάθαρους στόχους.

Θέλεις οι φωτογραφίες σου να δημοσιευτούν σε περιοδικά ή στο διαδίκτυο; Δεν θέλεις να δημοσιεύονται ή να κοινοποιούνται; Είναι σημαντικό για τον φωτογράφο σου να γνωρίζει αυτά τα πράγματα εκ των προτέρων. Είναι επίσης καλή ιδέα να τον ενημερώσεις για τυχόν σημαντικές στιγμές κατα την διάρκεια της ημέρας σου. Το ίδιο για τυχόν ευαίσθητες στιγμές που δεν θα ήθελες με τίποτα να καταγραφούν. Έχεις έναν παππού και γιαγιά με τον οποίο είσαι ιδιαίτερα δεμένος; Κάποια οικογένεια που ταξιδεύει από μακριά για να σε συναντήσει; Μη κρύβεις τέτοιου είδους πληροφορίες. Δώσε το πλεονέκτημα στον φωτογράφο σου να είναι προετοιμασμένος. Η συνεργασία απογειώνει το τελικό αποτέλεσμα.

Εμπιστέψου το όραμα και τη δημιουργική διαίσθηση του φωτογράφου σου.

Θυμήσου. Διάλεξες αυτό το άτομο για κάποιο λόγο! Να είσαι ανοιχτός στις συμβουλές του. Αν έχεις wedding planner φέρτους σε επαφή. Και αυτές οι πληροφορίες θα φανούν χρήσιμες. Χρονοδιαγράμματα, ώρες, η τοποθέτηση του φυσικού φωτός, ο φωτογράφος μπορεί να χρησιμοποιήσει όλους αυτούς τους παράγοντες για να υποστηρίξει ακόμη περισσότερο το τελικό του αποτέλεσμα.

Και μην ξεχνάς…

…μόλις πάρεις την τελική απόφαση, επικοινώνησε ξανά με τους φωτογράφους που απέρριψες, ενημέρωσέ και ευχαρίστησέ τους. Όλοι αφιέρωσαν τον χρόνο τους για να σε βοηθήσουν με την αναζήτησή σου. Είναι το λίγότερο που μπορείς να κάνεις. Μην ανησυχείς, δεν θα υπάρξουν δύσκολα συναισθήματα. Ίσα ίσα που θα εκτιμήσουν την ευγένεια και θα ανοίξουν και πάλι τα ραντεβού τους για άλλα ζευγάρια.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να σου φαίνονται πολλή δουλειά, για να βρεις ένα φωτογράφο. Αν ανήκεις όμως σε αυτούς που αγαπούν το ποιοτικό, θα δεις πως στο τέλος αυτή η αναζήτηση θα αποδώσει καρπούς σε κάθε επίπεδο. Δοκίμασέ το…

Next
Next

Απόδειξη πρόθεσης…