Όταν τα ζευγάρια ζητάνε να μοιάζουν με editorial και δεν ξέρουν γιατί
Ή αλλιώς: Πώς να ξεφύγεις από τα πρότυπα και να φτιάξεις έναν γάμο που σου μοιάζει στ’ αλήθεια.
Αν το πρώτο μέρος αυτής της ιστορίας είναι η Vogue και οι φωτογράφοι που στήνουν παραμύθια, το δεύτερο μέρος είμαστε εμείς. Τα ζευγάρια. Οι άνθρωποι που, πριν καν αρραβωνιαστούν, έχουν αποθηκεύσει 300 φωτογραφίες από Instagram γάμους που δεν έχουν καμία σχέση με τη ζωή τους.
Το λες και αυτοχειραγώγηση.
Όταν ξεκινάμε να οργανώσουμε τον γάμο μας, πολλοί από εμάς δεν ξεκινούν από το τι μας αρέσει αλλά από το πώς πρέπει να φαίνεται. Φτιάχνουμε moodboards που θα ζήλευε η Condé Nast. Θέλουμε να παντρευτούμε σε ταράτσα με industrial αισθητική — ενώ φοβόμαστε τα ύψη. Θέλουμε “editorial” νυφικό — ενώ δεν αντέχουμε τα ψηλοτάκουνα. Θέλουμε raw συναισθήματα — αλλά μόνο αν φαίνονται όμορφα στο φακό.
Δεν είναι τυχαίο. Έχουμε γαλουχηθεί από εικόνες. Από τις διαφημίσεις, τα περιοδικά, τους φωτογράφους, τα blogs, τα reels. Και σιγά σιγά, τα εσωτερικεύσαμε. Τόσο πολύ που πια δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι θέλουμε εμείς από αυτό που μας έμαθαν να θέλουμε.
Κι έτσι, φτάνουμε στο παράδοξο: να θέλουμε κάτι αυθεντικό, αλλά να το περιγράφουμε με εικόνες ψεύτικες. Να ζητάμε «στιγμές», αλλά να ρωτάμε:
«Μπορούμε να το κάνουμε να μοιάζει με εκείνη τη φωτογραφία;»
«Θα βγάλουμε και μία εδώ για το Instagram;»
Η αλήθεια; Δεν φταίμε μόνο εμείς.
Είναι δύσκολο να ξεφύγεις από ένα σύστημα που σε ταΐζει εικόνες από τότε που ήσουν παιδί.
Αλλά κάπου πρέπει να σπάσει ο κύκλος.
Και το σπάσιμο ξεκινάει όταν σταματήσουμε να αναπαράγουμε αυτό που βλέπουμε και αρχίσουμε να ζητάμε αυτό που είμαστε.
Ένας φωτογράφος μπορεί να σου φτιάξει τέλεια φωτογραφία. Αλλά μόνο εσύ μπορείς να φτιάξεις έναν γάμο που να έχει νόημα.
Κι αυτό, δεν χρειάζεται ούτε moodboard, ούτε Vogue, ούτε golden hour.
Χρειάζεται αλήθεια.
Πώς να κάνεις έναν γάμο που σε εκφράζει;
Ακολουθούν απλές, ουσιαστικές κινήσεις για να ξεφύγεις από την παγίδα του "ωραίου" και να μπεις στον χώρο του αληθινού.
Ξεκίνα χωρίς Pinterest.
Απόφυγε τις εικόνες στην αρχή. Αντί να φτιάξεις moodboard, φτιάξε inner-board.
Τι σου μοιάζει;
Πώς θες να νιώθεις εκείνη τη μέρα;
Τι θέλεις να θυμάσαι μετά;
Όταν ξεκινάς από συναίσθημα αντί για αισθητική, σχεδιάζεις κάτι που δεν μοιάζει σε κανέναν άλλον. Και αυτό είναι το πιο όμορφο πράγμα.
Άσε χώρο για τις ατέλειες.
Η ντοκιμαντερίστικη φωτογραφία γάμου δεν είναι εδώ για να σε κολακεύσει. Είναι εδώ για να σε αναδείξει. Τα αυθεντικά στιγμιότυπα δεν προκύπτουν από πόζες. Προκύπτουν όταν σταματήσεις να προσπαθείς να φαίνεσαι και απλώς είσαι.
Σταμάτα να σχεδιάζεις έναν γάμο για τους άλλους.
Για τη μάνα, την κουμπάρα, την ξαδέρφη, την influencer. Δεν χρωστάς «καλό γούστο». Χρωστάς επαφή. Αν αγαπάς την παράδοση, τίμησέ τη. Αν θες να πας ανάποδα, γύρνα τον κόσμο τούμπα. Αρκεί να είναι δική σου η φωνή.
Διάλεξε συνεργάτες που ακούν.
Ο φωτογράφος δεν είναι απλώς τεχνικός. Είναι μάρτυρας της ημέρας σου. Αν θέλεις φυσική φωτογράφιση γάμου χωρίς πόζες, βρες κάποιον που θα σου πει “θα είμαι εκεί όταν συμβεί, όχι για να το σκηνοθετήσω”. Που δεν θα σου ζητήσει λίστα, αλλά εμπιστοσύνη.
Φτιάξε μια μέρα που δεν έχει ανάγκη να φωτογραφηθεί.
Και τότε θα βγει η πιο δυνατή φωτογραφία. Όταν δεν νοιάζεσαι για το πώς φαίνεται κάτι στο Instagram, ξαφνικά αρχίζει να φαίνεται αληθινό. Και αυτό δεν είναι λιγότερο όμορφο. Είναι πολύ περισσότερο.
Ξέχνα τις εικόνες. Θυμήσου ποιος είσαι.
Ο γάμος δεν είναι concept. Είναι πράξη. Όσο πιο κοντά πας σε αυτό που είστε σαν ζευγάρι, τόσο περισσότερο θα αντέξει στο χρόνο. Όχι μόνο ο γάμος. Και οι φωτογραφίες. Γιατί αυτές που σε συγκινούν δεν είναι ποτέ οι “τέλειες”.
Είναι εκείνες που βλέπουν…