Τι κάνει ο wedding planner σου και τι όχι…
Πολύ πριν έρθει η ημέρα του γάμου, έχεις ήδη ακούσει το κλασικό:
“Χρειάζεσαι έναν wedding planner. Θα στα κάνει όλα.”
Αλήθεια; Όλα;
Λάθος.
Ο planner σου δεν είναι υπηρέτης. Δεν είναι μάγος. Δεν είναι ψυχαναλυτής σου. Δεν είναι αυτός που θα κάνει ό,τι του ζητήσεις επειδή τον πληρώνεις.
Αν νομίζεις ότι θα καλέσεις έναν άνθρωπο να βγάλει το χάος σου πέρα για χάρη σου – τότε ίσως χρειάζεσαι κάτι άλλο. Όχι planner.
Αυτό το άρθρο είναι μια ανθρώπινη αποσαφήνιση για το τι όντως κάνει ένας wedding planner και τι όχι.
Γιατί σ’ αυτό το site δεν θα βρεις ευχολόγια. Θα βρεις πραγματικότητα. Και αυτή είναι πάντα πιο χρήσιμη.
Τι μπορεί να κάνει (και το κάνει καλά)
1. Να οργανώσει το χρονοδιάγραμμα
Είναι ο άνθρωπός σου πίσω απ’ το πλάνο. Ξέρει τι προηγείται τίνος. Ξέρει τι πρέπει να γίνει κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα, κάθε ώρα εκείνη τη μέρα. Είναι το ρολόι πίσω απ’ τα backstage. Κι αν κάτι ξεφύγει – είναι ο πρώτος που θα το επαναφέρει.
2. Να συντονίσει τους προμηθευτές
Όλοι μιλούν διαφορετικές “γλώσσες”: ο φωτογράφος, ο ανθοπώλης, το catering, ο DJ. Ο planner τις ξέρει όλες. Και φροντίζει να μιλούν σωστά μεταξύ τους.
3. Να σε σώσει όταν όλα πάνε στραβά
Βροχή, λάθος παραγγελία, καλεσμένος που ήρθε με +4. Ο planner είναι αυτός που θα σηκώσει το τηλέφωνο, θα φέρει plan B, θα καθαρίσει το τραπέζι πριν καν προλάβεις να δεις το χάος.
4. Να σε κρατήσει μέσα στο budget
Θα σου πει: “Άσε τις μπομπονιέρες που κοστίζουν όσο ένα σετ ελαστικά, βάλε τα λεφτά εκεί που έχει νόημα.” Έχει εικόνα του κόστους και ξέρει πού πάει κάθε ευρώ.
Τι δεν είναι δική του δουλειά
1. Δεν είναι προσωπικός βοηθός
Δεν είναι εκεί για να κουβαλήσει πράγματα. Δεν φέρνει καφέδες. Δεν ξεναγεί τη θεία στο venue. Αν χρειάζεσαι κάποιον να σου τρέχει θελήματα, προσλαμβάνεις βοηθό.
2. Δεν είναι νομικός ή διαπραγματευτής
Δεν είναι δουλειά του να ελέγχει ρήτρες σε συμβόλαια ή να διεκδικεί αποζημιώσεις. Είναι εκεί για να σε προειδοποιήσει, όχι να σε υπερασπιστεί.
3. Δεν είναι σύμβουλος σχέσεων
Δεν θα λύσει τη διαφωνία με τη μαμά σου για τον αριθμό των καλεσμένων. Ούτε θα πείσει την πεθερά σου να μην αλλάξει το seating plan την τελευταία στιγμή.
4. Δεν είναι babysitter για τους καλεσμένους
Αν ο μπαμπάς σου πιει πολύ, αν κάποιος εξαφανιστεί με το μενού vegan, αν μια θεία πάθει δράμα επειδή δεν την έβαλες δίπλα σε ξαδέρφη – αυτά δεν είναι ευθύνη του.
Ο planner είναι εκεί για να φέρει ισορροπία
Αν τον αφήσεις να κάνει τη δουλειά του, θα σε σώσει. Αλλά όχι απ’ όλα. Θα σου δώσει ρυθμό, τάξη, καθαρό μυαλό, προτάσεις, λύσεις. Αρκεί να τον βλέπεις σαν συνεργάτη – όχι σαν υπηρέτη.
Θυμήσου:
Δεν πληρώνεις κάποιον για να πει "ναι" σε όλα.
Πληρώνεις κάποιον για να ξέρει πότε να σου πει "όχι".
Κι αυτός ο κάποιος είναι ο planner σου.
Και μια τελευταία συμβουλή:
Διάλεξε planner που σε νοιάζεται, που σου λέει την αλήθεια, που δεν παίζει ρόλο. Όχι αυτόν με τους περισσότερους followers. Αυτόν που θα θυμάσαι καιρό μετά τον γάμο γιατί, χάρη σ’ αυτόν, γλίτωσες τα χειρότερα.