Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο, Ισίδωρος Ζουργός.

κείμενο: Θανάσης Πρωτάτος

Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο

Για μένα, η φωτογραφία δεν είναι το μόνο αγαπημένο θέμα όταν έρχεται η ώρα για διάβασμα. Ιστορία, επιστήμες, τεχνολογία (όχι η τεχνολογία της pop κουλτούρας…) κυριαρχούν στα αγαπημένα μου θέματα.

Αυτό το βιβλίο, όπως και όλα τα βιβλία του Ζουργού, θα μπορούσε να γίνει ταινία από το Netfilx!

Πρόκειται για το επικό ταξίδι, ενός ανθρώπου, του κρυπτοεβραίου Ματίας Αλμοσίνο, στην εποχή που του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Την εποχή δηλαδή, που αναπτύχθηκαν οι επιστήμες και ο ορθολογιμός απέναντι από τις μέχρι τότε σκοταδιστικές αντιλήψεις των θρησκειών και της αλχημείας. Οι σκηνές του βιβλίου εκτυλίσσονται σε τοπία σαν και αυτά του Ρέμπραντ και του Μπρέγκελ! Οι εικόνες που δημιουργούν στο κεφάλι σου είναι φανταστικές.

Ο Ζουργός μέσα από τη σκιαγράφηση του Ματίας αλλά και όλων των ηρώων του βιβλίου, μιλάμε για πολλούς χαρακτήρες κατα την διάρκεια της ιστορίας, παρουσιάζει μια ζωή συνώνυμη της περιπλάνησης, μια πορεία προς την αυτογνωσία. Ο Ματίας Αλμοσίνο, ο κεντρικός ήρωας γίνεται αφορμή να δούμε από μια διαφορετική οπτική γωνία την ανάγκη του ανθρώπου να ξεφύγει από τις παλιές αντιλήψεις και να περάσει στο φως της νέας εποχής. Με τον τρόπο του, σε κάνει θες δεν θες να κανασκεφτείς και εσύ πολλές από τις αξίες της σύγχρονης ζωής.

Το βιβλίο μπλέκει μεταξύ τους πραγματικά ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα από το χώρο των επιστημών, της διανόησης και των θρησκειών με απίστευτα ευρυματικό τρόπο. Το ίδιο κάνει και με ήρωες από άλλα βιβλία της γνωστής λογοτεχνίας.

Ο Ματίας είναι από μόνος του ένα ολόκληρο σύμπαν που σε καλεί να μπεις μέσα σ’ αυτό και να το γνωρίσεις μέσα από περιγραφές συναισθημάτων, τοπίων και προσωπικοτήτων. Οι προσωπικές του επιστολές, παρουσιασμένες  από τον συγγραφέα με λογοτεχνική εμβρίθεια κάνουν ακόμα πιο γοητευτική την εκλεπτυσμένη και ταυτόχρονα ισχυρή προσωπικότητά του ήρωα.

Τί να πω τώρα εγώ για τον Ζουργό;

Σαλονικιός και ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της νεότερης Ελλάδας. Εδώ καταθέτει ένα σημαντικό έργο, σε σχεδόν 800 σελίδες. Ένα πολυσχιδές  μυθιστόρημα, εξαιρετικά γραμμένο, για τον κόσμο της επιστήμης, της Ιστορίας, της Φιλοσοφίας, της Ιατρικής, της Θεοκρατικής αντίληψης, της Τέχνης, της επινόησης της γραφής, της συναισθηματικής εξέλιξης. Κι όλα αυτά τα καταφέρνει δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα εύστοχα σκηνοθετημένη συνδυάζοντας περίτεχνα μυρωδιές, γεύσεις και εικόνες χρησιμοποιώντας λέξεις με ακρίβεια και περιεχόμενο…

Διαβάστε το!

Previous
Previous

Προσβασιμότητα και εμπιστοσύνη τα συστατικά της Φωτογραφίας Ντοκουμέντου

Next
Next

Γιατί κοστίζει η φωτογραφία γάμου;