MANA

Γυναίκες της διπλανής πόρτας. Γυναίκες απλές και πολύπλοκες. Γυναίκες πολύχρωμες. Γυναίκες κάθε κουλτούρας. Γυναίκες που προήλθαν από γυναίκες. Γυναίκες μάνες…

Τί σημαίνει η λέξη μάνα ΜΑΝΑ για σένα;

Ένα φωτογραφικό έργο, του Θανάση Πρωτάτου, σε εξέλιξη. Μια μελέτη, στη μητρότητα και τους τρόπους έκφρασής της…

Το MANA project αναζητά γυναίκες. Κοινός παρανομαστής και θέμα, η μητρότητα. Το κάλεσμα είναι ανοιχτό σε γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικιάς, με μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα. Μπορείς να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου, είτε για εσένα είτε για κάποια γυναίκα που γνωρίζεις. Οι συμμετοχές επιλέγονται μετά από προσωπική επικοινωνία και γνωριμία. Η φωτογραφικές συνεδρίες πραγματοποιούνται σε χώρους επιλογής των μοντέλων, συνήθως οικίες, προαύλιους χώρους ακόμα και χώρους εργασίας.

Προϋποθέσεις συμμετοχής:

  • Να αυτοπροσδιορίζεσαι γυναίκα.

  • Να έχεις/είχες την ιδιότητα της μητέρας.

  • Να θέλεις να μοιραστείς μια δυνατή ιστορία που θα μπορούσε να βοηθήσει, εμπνεύσει, διδάξει και άλλες γυναίκες.

λίγα λόγια…

Σε πολλά μέρη του κόσμου, η μητρότητα δεν τιμάται όπως νομίζουμε. Θεωρείται ως ένας τύπος καθήκοντος που πρέπει να εκτελεί η γυναίκα. Το καθήκον δεν είναι μόνο να γίνεις μητέρα και να κάνεις παιδιά, αλλά και να τα αναθρέψεις σωστά. Στη βάση της κοινωνίας μας ακόμα και σήμερα, η μητρότητα περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά την πράξη της γέννησης και της ανατροφής παιδιών.

Στις κοινωνίες μας δίνουμε στους ανθρώπους που “συλλαμβάνουν” και γεννούν παιδιά τον τίτλο μητέρα. Η μητρότητα έχει γίνει αυτή η κοινωνικοποιημένη έννοια της έμφυτης ανατροφής, σύμφωνα με την οποία αναμένεται από τις γυναίκες να γίνουν «ενστικτωδώς» τροφοί. Αυτή η στάση δεν περιορίζεται μόνο στα μέσα ενημέρωσης - έδώ στην Ελλάδα η μητρότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γλώσσα της ηθικής. Το μήνυμα που επιβάλλεται στις μέλλουσες γυναίκες και στις μητέρες είναι ότι υπάρχει ένας «σωστός» και ένας «λάθος» τρόπος να κάνεις τα πράγματα. Δεν μπορείς να είσαι ελεύθερη και καλή μητέρα, δεν μπορείς να είσαι queer και καλή μητέρα ή ακόμα να είσαι καλή μητέρα ενώ κατέχεις κάποιο κοινωνικό αξίωμα ή καριέρα. Ως αποτέλεσμα, η κουλτούρα μας έχει υιοθετήσει την πεποίθηση ότι οι θυσίες και τα βάσανα - στη σιωπή - είναι απλώς το κόστος για να γίνεις μια «καλή» μητέρα.

Εκτός από τα θρησκευτικά και πολιτιστικά ιδανικά που θολώνουν τις απόψεις για το πώς πρέπει να συμβαίνει η μητρότητα, η κοινωνία έχει δημιουργήσει εικόνες που υποδηλώνουν ποια είναι καλή ή κακή μαμά. Καμία γυναίκα δεν είναι πραγματικά ολοκληρωμένη αν δεν έχει παιδιά. Οι γυναίκες παραμένουν οι καλύτεροι φροντιστές των παιδιών. Για να είναι μια μητέρα έστω καλή, θα πρέπει να αφιερώσει ολόκληρη τη σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική και διανοητική της ύπαρξη, στα παιδιά της.

Είναι όμως έτσι;

Εκδήλωση ενδιαφέροντος…

Όλα τα μηνύματα θα απαντηθούν από τον Θανάση προσωπικά.