Φωτογράφιση γάμου στα Κύθηρα

english

photography: Yannis Zioris, Michael Papadopoulos

Στη μέση τριών πελάγων, με όψη τραχιά και ομορφιά απαράμιλλη, στέκουν τα Κύθηρα, η γη των μυστικών. Κύθηρα από το ρήμα κεύθω, δηλαδή «κρύβω». Τα Κύθηρα κρύβουν θησαυρούς και εραστές. Λέγεται πως η ίδια η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα, ευλόγησε αυτό τον τόπο και πως συνήθιζε να κρύβει στο νησί τα ερωτευμένα ζευγάρια και τους κρυφούς της εραστές. Για κρυψώνα της είχε, λένε, τις πυκνόφυτες ρεματιές με την παχιά ομίχλη που οι ντόπιοι ονομάζουν Κατσιφάρα και τις μικρές παρθένες παραλίες που κεντούν τις ανατολικές ακτές του νησιού με ψιλή άμμο και μικρό βότσαλο.

Τα Κύθηρα είναι ένα από τα νησιά που είτε θα τα λατρέψεις, είτε δεν θα θέλεις να ξαναπάς σύντομα. Είναι αρκετά μεγάλο νησί, έχει αποστάσεις, στενούς δρόμους και αποτελεί ένα περίεργο μείγμα από Κυκλάδες, Επτάνησα και Πελοπόννησο. Θα βρείτε άσπρα σπίτια με μπλε παντζούρια, αλλά τα χωριά των Κυθήρων θυμίζουν περισσότερο Επτάνησα, ενώ οι παραλίες έχουν κάτι βουνίσιο που φέρνει σε Πελοπόννησο ή ηπειρωτική Ελλάδα.

Το ταξίδι οδικώς, από Βόρειο Ελλάδα, για Κύθηρα δεν είναι μια απλή υπόθεση. Όμως η ομορφιές του Ελληνικού τοπίου καθ'όλη την διάρκεια των δεκατριών ωρών οδήγησης, σε ανταμείβουν και με το παραπάνω!

Στην παρέα μας αυτή την φορά, είχαμε τον αγαπητό φίλο και εξαίρετο φωτογράφο ντοκουμέντου, Μιχάλη Παπαδόπουλο, ο όποιος μένει μόνιμα στην Ελβετία.

Με τον Μιχάλη μας δένει μια βαθιά φιλιά πολλών χρόνων, η οποία προέκυψε μέσα από μια σχέση δάσκαλου-μαθητή, τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησης μας με την φωτογραφία γάμου. Ο Μιχάλης, ο δάσκαλος όπως τον αποκαλούμε, μιας και κοντά του διδαχτήκαμε πολλά, είναι ένας από τους πρώτους φωτογράφους στην Ελλάδα που εφάρμοσε μια καθαρά ντοκιμαντερίστικη ματιά στη φωτογραφία γάμου.

Πίσω στο ταξίδι. Το να διασχίζεις όλη την Ελλάδα νύχτα, για να προλάβεις την Πορφυρούσα, το πρωινό φέρι για Κύθηρα, από τη Νεάπολη Λακωνίας δεν ήταν εύκολο, αλλά ο μόνος τρόπος να μπεις στο κλίμα και στην αύρα ενός νησιού είναι μόνο αν φτάσεις με το πλοίο.

Ο δάσκαλος Μιχάλης, ήταν αποφασισμένος να φωτογραφίσει μόνο με film γι αυτό και είχε εξοπλιστεί με τουλάχιστον είκοσι ρολά. Τόσο 35mm όσο και μεσαίο φόρμα.

Ζώντας σε μια ψηφιακή εποχή που κάθε φωτογραφικό κλικ έρχεται με την ευκολία που κάποιος πίνει ένα ποτήρι νερό, η χρήση του φιλμ στην φωτογραφία είναι κάτι που, για όσους γνωρίζουν, θυμίζει την σημαντικότητα κάθε εικόνας. Την ευθυγράμμιση του ματιού και του πνεύματος ενός φωτογράφου με την σωστή στιγμή που έρχεται πριν από το κλικ.Η Νατάσα και ο Βασίλης, ζουν μόνιμα στο Λονδίνο και αποφάσισαν να παντρευτούν στο αγαπημένο τους νησί πάρα το γεγονός πως και οι δύο κατάγονται από τα Ιωάννινα. Οι 80 καλεσμένοι ήταν όλοι φίλοι του ζευγαριού από τα φοιτητικά τους χρόνια αλλά και την επαγγελματική τους πορεία στην Αγγλία.

Το ότι παντρεύτηκε ο Βασίλης και μάλιστα με θρησκευτικό γάμο είναι από μόνο του μια κατάκτηση και αυτό γιατί πρόκειται για έναν αμετανόητο μέταλλα, με σούπερ μεταλλικό χαρακτήρα με ότι αυτό συνεπάγεται! Κατά συνέπεια λοιπόν το χρονοδιάγραμμα του γάμου και τα σχέδια πήγανε περίπατο! Τα παιδιά ήθελαν απλά να περάσουν καλά και να μη μπουν σε κάποιο καλούπι και έτσι και έγινε.

Οι γάμοι των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό είναι πάντα ξεχωριστοί. Τα ήθη και τα έθιμα που διατηρούν είναι έναν ακόμα δεσμός με την Ελλάδα που θέλουν να θυμούνται. Το παπούτσι της νύφης που φόρεσε ο αδερφός του γαμπρού, το ντύσιμο του Βασίλη με το ανάλογο πείραγμα από τον κουμπάρο και τους καλύτερους φίλους του, το ορθόδοξο μυστήριο στον Ιερό Ναό καθώς και άλλα, είναι πράγματα που το ζευγάρι διατήρησε στο γάμο τους.

Αυλέμονας, ή Αβλέμωνας ή Αυλαίμονας, οι οκτώ διαφορετικοί συνδυασμοί που αναγράφονται στις περισσότερες πινακίδες του νησιού οδηγούν πάντα στο πιο όμορφο ψαροχώρι των Κυθήρων. Μικρό, γραφικό, πανέμορφο, ο ιδανικός προορισμός για κάθε γάμο. Το μικρό εκκλησάκι πάνω από το λιμάνι σε συνδυασμό με τη θέα που προσφέρει το ΜΠΟΤΖΙΟ μάγεψαν τη Νατάσα και το Βασίλη, που αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους το μουντό Λονδίνο και να μαζέψουν τους φίλους τους ένα Αυγουστιάτικο βράδυ για έναν αξέχαστο γάμο.  Φωτογράφιση Γάμου στα Κύθηρα Φωτογράφος Ντοκιμαντέρ Project Unposed Wedding Destination Photographer Photography Kythera Kithera 

back to portfolio