Ντοκιμαντέρ γάμου, γιατί;Όπως γνωρίζουμε, η στιγμή επιλογής φωτογράφου γάμου, όταν με το καλό έρθει η ώρα, μπορεί να δημιουργήσει ένα συναίσθημα σύγχυσης, κυρίως λόγο του τεράστιου αριθμού επιλογών που υπάρχουν εκεί έξω. Παρολαυτά, κατά την γνώμη μας, ένα καλό μέρος για να ξεκινήσει κανείς την αναζήτηση του, είναι η απόφαση, του τι ακριβώς του ταιριάζει σε δυο βασικούς τομείς. Στυλ και προσέγγιση.

Ίσως το μαντέψατε από τον τίτλο αυτού του άρθρου, αλλά πιστεύουμε πως η φωτογραφία ντοκουμέντου ή αλλιώς φωτορεπορτάζ ή ντοκιμαντέρ, είναι το στυλ και η προσέγγιση που ταιριάζει σε έναν γάμο. Γιατί;

Ε λοιπόν, να μερικοί καλοί λόγοι...
Αναμνήσεις.

Όταν λοιπόν θα κοιτάτε τις φωτογραφίες ή το βίντεο του γάμου σας, θα θυμάστε ακριβώς το πως αισθανόσασταν εκείνη την στιγμή και όχι τον φωτογράφο να σας λέει πως, πότε και που να στηθείτε! Αυτό είναι πραγματικά ένα τεράστιο κεφάλαιο, σούπερ σημαντικό. Βλέποντας φωτογραφίες και βίντεο είναι σαν να μεταφερόμαστε ακριβώς σε εκείνη την στιγμή. Ακούγεται υπερβολικό άλλα είναι αλήθεια. Μπορούμε σχεδόν να ξαναζήσουμε τις στιγμές που βλέπουμε να περνούν από μπροστά μας. Δείτε για παράδειγμα την παρακάτω φωτογραφία. Παρά το γεγονός πως εσείς σαν αναγνώστες αυτού του άρθρου, δεν είσασταν ποτέ εκεί, η φωτογραφία με την δυναμική της μεταφέρει όλη την ένταση της στιγμής και αυτό επειδή ο φωτογράφος έπιασε την στιγμή αυτή φυσικά, οργανικά χωρίς καμία καθοδήγηση. Από την άλλη εάν ο φωτογράφος, σας έλεγε να σταθείτε σε ένα συγκεκριμένο μέρος ή εάν σας ζητούσε να επαναλάβετε μια κίνηση πολλές φόρες, όπως να βάλετε μέϊκ-απ για παράδειγμα, τότε αυτό που θα σας μείνει σαν ανάμνηση από μια τέτοια φωτογραφία, είναι οι εντολές που περνάτε από τον φωτογράφο. Οι εντολές που περνάτε; Σίγουρα αυτό δεν είναι μια ανάμνηση που θα θέλατε να έχετε από τον γάμο σας. Ή είναι;


Αυτά που δεν είδατε πότε!

Η νύφη και ο γαμπρός είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα ενός γάμου και προφανώς θα βρίσκονται μέσα στις περισσότερες από τις φωτογραφίες. Παρολαυτά, ακόμα και έτσι δεν μπορούν να βρίσκονται την ίδια στιγμή παντού. Ένας κάλος φωτογράφος που κάνει ντοκιμαντέρ το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Και όχι μόνο το γνωρίζει, άλλα επιπλέον εκτιμά ιδιαιτέρως το γεγονός, πως υπάρχουν ελάχιστες στιγμές στη ζωή μας, που άνθρωποι τόσο κοντινοί όπως συγγενείς και φίλοι, βρίσκονται όλοι μαζί συγκεντρωμένοι σε ένα μέρος ταυτόχρονα! Έτσι λοιπόν θα αδράξει την ευκαιρία και θα πιάσει την στιγμή που, η θεία σας, έχοντας πιει λίγο παραπάνω λέει πικάντικες ιστορίες από τα νιάτα της σε μια παρέα, έναν από τους κολλητούς σας να σκίζει το παντελόνι του πάνω σε μια τρελή χορευτική φιγούρα, ένα ανιψάκι σας να σκαλίζει τη μύτη του στην διάρκεια της τελετής. Σε μερικές λοιπόν από αυτές τις στιγμές ή μπορεί και σε όλες,  το ζευγάρι δεν ήταν πότε παρόν, αποτελούν όμως μια πολύ καλή ένδειξη του ποσό καλά ένας φωτογράφος που κάνει ντοκιμαντέρ, αξιοποίησε το χρόνο του στη διάρκεια του γάμου σας. Μπορείτε στην κυριολεξία λοιπόν, να κοιτάξετε τις φωτογραφίες και το βίντεο και να δείτε πράγματα τα οποία πότε δεν ξέρατε ότι έγιναν. Αυτό, είναι κάτι το εξαιρετικό!


Ιδανικό για τους ντροπαλούς και νευρικούς!

Αν η κάμερα απέναντι σας, σας κάνει να αισθάνεσαι άβολα σηκώστε το χέρι (εγώ το έχω ήδη σηκωμένο). Το να νιώθει κανείς έτσι είναι απόλυτα φυσικό. Όλοι μας έχουμε ανασφάλειες και η ιδέα ότι θα φωτογραφηθούμε για μια ολόκληρη ημέρα μπορεί να είναι τρομακτική! Παρολαυτά, αυτό είναι ένα ακόμα σημείο κλειδί στο όποιο η φωτογραφία ντοκουμέντου είναι ιδανική, μιας και κανείς δεν θα σας ζητήσει να ποζάρετε, να στηθείτε και να επαναλάβετε πράγματα ή να κοιτάτε όλη την ώρα στην κάμερα. Ο σκοπός είναι η καταγραφή στιγμών με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς να μην αντιλαμβάνεται ότι καταγράφεται.

Πραγματικότητα.

Ο αριθμός και η διαφορετικότητα των συναισθημάτων και των στιγμών που βιώνει κανείς στο γάμο είναι κάτι που δεν περιγράφεται. Αυτός είναι και ένας από τους λογούς που πολλοί φωτογράφοι ασχολούνται με αυτό το είδος φωτογράφισης. Είναι ταυτόχρονα μια εμπειρία συγκινητική άλλα και πάρα πολύ ευχάριστη. Και ξέρετε κάτι; Είναι προφανές πως αυτές οι στιγμές του καθαρού συναισθήματος, δεν μπορούν να στηθούν και δεν προγραμματίζονται από κανένα. Απλά δεν μπορούν να επαναληφθούν, είναι μοναδικές γιατί πολύ απλά έτσι λειτουργεί το συναίσθημα. Έτσι, εάν θέλετε να πιάσετε αυτές τις στιγμές, αυτό που χρειάζεστε είναι κάποιον με ικανότητα και εμπειρία στο ντοκουμέντο. Ακούγεται απλό, άλλα δεν είναι. Η καταγραφή συναισθημάτων είναι μια μορφή τέχνης, όπως και η γαμήλια φωτογραφία ντοκουμέντου στο σύνολο της.

Όχι διαταγές παρακαλώ!

Οι κινήσεις ενός φωτογράφου που κάνει ντοκιμαντέρ είναι ανεμπόδιστες σε σημείο που πολλές φόρες μοιάζει με απλός καλεσμένος. Και αυτό είναι κάτι πολύ καλό, γιατί από την αρχή της ημέρας φροντίζει ώστε να μην κατευθύνει τις δραστηριότητες, να μην επιβάλει εντολές στο πως πρέπει καθένας να κινηθεί άλλα να αναμιχτεί με το πλήθος, καταγράφοντας σχεδόν αόρατα τις στιγμές γύρω του, χωρίς να γίνεται αντιληπτός.


Στα καλύτερά σας!

Μόλις οι άνθρωποι αντιληφθούν πως φωτογραφίζονταιαλλάζουνΕίτε φορούν ένα τυπικό χαμόγελο, είτε αλλάζουν αυτό που έκαναν μέχρι εκείνη την στιγμή και αυτό γιατί νομίζουν πως δεν θα γράψουν όμορφα στο φακό. Η ειρωνεία είναι πως αμέσως μόλις αλλάξουν στάση, όντως πολλές φόρες δεν δείχνουν στα καλύτερά τους. Αυτό συμβαίνει όμως, γιατί όταν εμείς νομίζουμε πως δείχνουμε στα καλύτερά μας, στην πραγματικότητα δείχνουμε μη φυσικοί, σφιγμένοι και περίεργοι. Από την άλλη, όταν οι άνθρωποι καταγράφονται φυσικά, όταν δεν αντιλαμβάνονται ότι φωτογραφίζονται, τότε είναι που δείχνουν φανταστικά. Φυσικοί, χαλαροί, όμορφοι... απλά ο εαυτός τους. Και μέσα στον πραγματικό σου εαυτό βρίσκεται η αληθινή ομορφιά!
ΔυναμικέςΜοναδικές, Φρέσκες εικόνες.

Ο γάμος σας δεν μοιάζει με κανένα άλλοΕίναι απόλυτα μοναδικός γιατί πολύ απλά είναι ο δικός σας γάμος. Γιατί λοιπόν θα θέλατε οι φωτογραφίες σας να μοιάζουν με κάποιου άλλου; Εδώ ακριβώς είναι που ως φωτογράφοι ντοκουμέντου απλά παίρνουμε άριστα! Γιατί; Γιατί πολύ απλά, καταγράφουμε τις στιγμές στον αέρα (on the fly), δηλαδή αντιλαμβανόμαστε, συνθέτουμε και καταγράφουμε μοναδικά στιγμιότυπα κατά την γέννηση τους, κάθε φορά με νέους τρόπους μιας και αυτά δεν προϋπήρχαν ούτε επαναλαμβάνονται! Αντίθετα, οι lifestyle/editorial φωτογράφοι δημιουργούν στο σύνολο τους το ίδιο υλικό με τους υπόλοιπους, γιατί πολύ απλά στήνουν πολλές σκηνές (ακόμα και σκηνές που φαίνονται τυχαίες). Βάζοντας σε, σε ίδιες πόζες, ζητώντας σου να ξαναβάλεις το μέϊκαπ με συγκεκριμένο τρόπο, να σταθείς διπλά στο παράθυρο για αυτή την πόζα πορτραίτου που την έκαναν για χιλιοστή φορά και βολεύει κτλ. Και ξαφνικά, οι φωτογραφίες δεν είναι πλέον για εσένα και τον γάμο σου, άλλα εξυπηρετούν τον φωτογράφου σου, τις πόζες του και την μέθοδο του.

Χαλάρωσε και διασκέδασε!

Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορείς να φέρεις στο μυαλό σου την μέρα του γάμου σου και σίγουρα η φωτογραφία δεν ανήκει σε αυτά. Όταν έχεις προσλάβει έναν επαγγελματία που είναι εξαιρετικός στο φωτογραφικό ντοκιμαντέρ, σίγουρα μπορείς να χαλαρώσεις και απλά να απολαύσεις την μέρα σου, με τη σιγουριά και την γνώση πως όλες αυτές οι όμορφες στιγμές καταγράφονται. Και μπορεί να σου ζητηθεί ή να ζητήσεις για κάποιες στιγμές να φωτογραφηθείς σε μερικά πορτραίτα ατομικά ή ομαδικά άλλα αυτό δεν θα σου πάρει χρόνο από την χαρά της ημέρας. Στην τελική είναι ο γάμος σου, όχι σετ φωτογράφισης. Είναι προτιμότερο λοιπόν να διασκεδάσεις με την ψύχη σου από το να στήνεσαι όλη μέρα μπροστά από μια κάμερα!Χιούμορ

Οι γάμοι είναι, προφανώς, εκδηλώσεις υπέρμετρης χαράς, γεμάτες με απίστευτα αστείες στιγμές και γέλιο. Και, όπως ακριβώς η καταγραφή των αληθινών συναισθημάτων, έτσι και αυτές η στιγμές, οι γεμάτες χιούμορ και από την φύση τους αυθόρμητες, δεν μπορούν να στηθούν. Οι φωτογράφοι ντοκουμέντου λοιπόν, έχουν μια ιδιαίτερη φήμη στην ικανότητα καταγραφής τέτοιων χιουμοριστικών στιγμών, μια φήμη με διαστάσεις μύθου που δεν απέχει όμως πολύ από την πραγματικότητα!