Ντοκιμαντέρ γάμου στις Πρέσπες


Κάθε φορά που αντικρίζεις τις Πρέσπες μαγεύεσαι από την ομορφιά τους. Οι λίμνες, ο υδροβιότοπος, τα χωριά, οι άνθρωποι και κυρίως η φύση σε καλωσορίζουν σε κάθε σου βήμα. Ο Άγιος Αχίλλειος είναι ένα από τα δύο κατοικήσιμα νησιά σε λίμνη που έχουμε στην Ελλάδα. Το άλλο βρίσκεται στην λίμνη των Ιωαννίνων.

Ξεκινώντας από Θεσσαλονίκη μια ημέρα πριν τον γάμο, οδήγησα τα 300 χιλιόμετρα πανέμορφης μακεδονικής γης μέχρι τον τελικό μου προορισμό μου, τους Ψαράδες, ένα μικρό γραφικό οικισμό δίπλα στην λίμνη. Εκεί σύναντησα τον φωτογράφο ντοκουμέντου, Γιάννη Ζιώρη, με τον οποίο θα καταγράφαμε και την ιστορία, τις επόμενες δύο μέρες.Αφού ξεπιαστήκαμε από το μακρύ ταξίδι, ταχτοποιήσαμε τα πράγματα μας και συναντήσαμε την Κατερίνα και τον Κυριακό στο πατρικό της Κατερίνας, στο Βροντερό. Το Βροντερό είναι ορεινό χωριό και βρίσκεται πάνω σχεδόν στα ελληνοαλβανικά σύνορα, πάνω από την μικρή Πρέσπα και σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, με μόλις 138 μόνιμους κάτοικους.

Στο Βροντερό λοιπόν, ένα πανέμορφο χωριό ακριβώς εκεί που τελειώνει ο δρόμος, εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε η Κατερίνα. Η οικογένεια στο πόδι ήδη από το πρωί, είχε ξεκινήσει την προετοιμασία για την μεγάλη ημέρα. Η οικογένεια του Κυριάκου βρισκόταν στον ξενώνα, στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου για την δίκη του προετοιμασία. Για εμάς το ντοκιμαντέρ είχε πλέον επίσημα αρχίσει. Μετακινούμενοι ανάμεσα σε Βροντερό και Άγιο Αχίλλειο ξεκινήσαμε την καταγραφή της ιστορίας, μέσα από τους φωτογραφικούς φακούς μας. Η Κατερίνα με λίγο άγχος για τις ετοιμασίες άλλα με παράλληλο ενθουσιασμό, δεχόταν ευχάριστα την φροντίδα από την μακιγιέζ και την κομμώτρια της, έχοντας για παρέα φίλους και συγγενείς. Καθώς η ώρα περνούσε όλο και περισσότερος κόσμος γέμιζε τα δωμάτια του σπιτιού και την άυλη, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα γιορτής. Όμορφοι άνθρωποι, αληθινές στιγμές, μουσικές, χορός και καλό κρασί συμπλήρωναν την όμορφη εικόνα. Μια ιδιαίτερη στιγμή κατά την προετοιμασία της Κατερίνας ήταν όταν η μητέρα της μαζί με τις θείες της, μαζεύτηκαν σε κύκλο για να τραγουδήσουν παραδοσιακά βλάχικα τραγούδια γάμου.

Το στοιχείο της παράδοσης είναι κάτι που διατηρείται ακόμη, σε πολλά μέρη της Ελλάδος κατά την διάρκεια ενός γάμου και αυτό για έναν φωτογράφο ντοκουμέντου έχει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ζώντας σε μια εποχή που οι συμβολισμοί και τα βαθύτερα νοήματα αποτελούν είδους προς εξαφάνιση, στοιχεία σαν και αυτά έρχονται για να μας θυμίσουν την άξια της πηγαίας έκφρασης μεταξύ ανθρώπων.

Ο Κυριακός από την άλλη πλευρά, ήταν σούπερ χαλαρός χωρίς κανένα άγχος. Από νωρίς παρέα με φίλους, πειράγματα και αλκοόλ, για να κράτα την ενέργεια ψηλά. Ντύσιμο, περισσότερα πειράγματα και αλκοόλ και φυσικά χορός στην άυλη του ξενώνα!


Καθώς η ώρα για την τελετή πλησίαζε, η Κατερίνα ξεκίνησε την κάθοδο από το Βροντερό προς την λίμνη, συνοδεία ουράς αυτοκίνητων. Την ίδια στιγμή ο Κυριακός περπατώντας ανηφόριζε από τον ξενώνα προς το εκκλησάκι στην κορυφή του νησιού στη μέση της λίμνης. Το τοπίο της λίμνης είναι απλά μαγευτικό. Είχαμε την τύχη να έχουμε τον καιρό με το μέρος μας και αυτό δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για όμορφες εικόνες.

Η Κατερίνα φτάνοντας στις όχθες της λίμνης, έδωσε λίγο χρόνο στους συγγενείς της να φτάσουν στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου, μέσω της πεζογέφυρας μήκους 700 μέτρων που το ενώνει με την "στεριά". Η ίδια θα επιβιβαζόταν στο νησάκι χρησιμοποιώντας μια παραδοσιακή ψαρόβαρκα! Αυτή ήταν μια ακόμη ιδιαίτερα όμορφη σκηνή. Χωρίς καθόλου άνεμο, τα νερά της λίμνης καθρέπτιζαν απόλυτα το απίστευτο τοπίο. Γη και νερό, νερό και γη. Πραγματικά μοναδικό!

Η άνοδος, στο εκκλησάκι με την πανοραμική θεά, τόσο του Κυριάκου όσο και της Κατερίνας περπατώντας, έδινε μια επιπλέον βαρύτητα και συμβολισμό στην στιγμή, λίγο πριν την τέλεση της γαμήλιας λειτουργίας.


Η "πορεία", η κίνηση του σώματος προς έναν στόχο έχει κάτι το αρχέγονο. Ένα σύμβολο του αγώνα, της προσπάθειας του ανθρώπου να προχωρήσει μπροστά, στον μέλλον!


Στην κορυφή, ο Κυριακός περίμενε υπομονετικά και κάπως έτσι ξεκίνησε η τελετή.Η ολοκλήρωση της ιερής ακολουθίας ήρθε μαζί με το ηλιοβασίλεμα, δημιουργώντας για άλλη μια φορά ένα μαγευτικό τοπίο πάνω από την λίμνη. Στον ξενώνα όλα ήταν έτοιμα για το γλέντι και έτσι σιγά ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στην κυρίως σάλα, που ήταν διακριτικά στολισμένη με το στοιχειό του ξύλου να κυριαρχεί.

Η είσοδος του ζευγαριού το ίδιο λύτη. Ζωντανή μουσική και το γλέντι ξεκίνησε!

Οι αναμνήσεις που έχουμε εμείς από αυτό το ταξίδι, βρίσκονται καταγεγραμμένες σε αυτό το σύντομο δείγμα. Φωτογραφία και βίντεο γάμου, γεμάτα φωτεινούς χαρακτήρες, και ειλικρινείς στιγμές. Ένα πραγματικό ντοκιμαντέρ γάμου. Μέχρι την επόμενη ιστορία, να είστε όλοι καλά!

βίντεο γαμου, γάμου, θεσσαλονικη, πρέσπες, φλώρινα, φωτογραφια, φωτογράφιση γάμου, φωτογράφος,